Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/papathemelis/public_html/includes/Core/loader.php on line 39

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/papathemelis/public_html/includes/version.php on line 37
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
«Όμορφη και παράξενη πατρίδα»...
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
ΦτωχόΑριστο 
PHP  
PHP  

 που όταν«μένει στους πέντε δρόμους

αντρειεύεται»

 

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Ο καπιταλισμός-καζίνο βασανίζει  τους λαούς. Είμαστε το επιλεγμένο πειραματόζωο. Οι κοινωνίες πορεύονται «ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα». Το έλλειμμα ηγεσίας προηγείται της κρίσεως και φυσικά την επιτείνει.

Οι «αγορές» μας θέλουν προτεκτοράτο με εξαθλιωμένο λαό. Δουλοπαροίκους. Θέλουν να μας θάψουν. Δεν θα τα καταφέρουν. Στην επέλασή τους η πληρωμένη απάντηση είναι: «Και τί δεν κάνατε για να με θάψετε/ όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος» (Ντίνος Χριστιανόπουλος). Και ένας σπόρος που πεθαίνει χίλιους σπόρους ανασταίνει, λέει ο λαός μας.

Είμαστε φύσει αισιόδοξος λαός. «Εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξερευνήσει ανεξερεύνητον, εόν και άπορον» (Ηράκλειτος).

Πώς φτάσαμε σ’ αυτό το δραματικό αδιέξοδο;

Ο Keynes, έγραψε για το κραχ του 1929: «Αυτός είναι ένας εφιάλτης που το πρωί θα τελειώσει. Καθότι οι πόροι της φύσης και ο νους των ανθρώπων είναι εξίσου γόνιμοι και παραγωγικοί όπως πριν». Σίγουρα τα ίδια θα έγραφε και τώρα.

Αποκαλυπτική η πρόσφατη έκθεση-δήλωση μετανοίας των κορυφαίων οικονομολόγων του Δ.Ν.Τ., Μπλανσάρ-Λι: «η πρόωρη στροφή στην λιτότητα υπήρξε τρομερό λάθος»! Όμως ΔΝΤ-Βρυξέλλες-Βερολίνο, εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφοροι, εφαρμόζοντας την ίδια εφιαλτική πολιτική.

Η έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα, αντικατοπτρίζει την οικτρή αποτυχία της πολιτικής του, αλλά και τον αφόρητο πόνο που προκάλεσε στις κοινωνίες.

Το ελληνικό πακέτο περικοπών προέρχεται 80% από μειώσεις μισθών-συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, ενώ στις ομοιοπαθείς χώρες το 60%. Ανάλογα σε χαράτσια και άμεσους φόρους, όπου εμείς 54% των κρατικών εσόδων, ενώ οι άλλοι 46%.

Mea culpa από ΔΝΤ, αλλά ο «χαβάς» τους αναλλοίωτος: επιμένουν στη βάναυση ρήτρα απόκλισης=όπου δεν «βγαίνει» το πρόγραμμά, μπαίνουν νέες περικοπές.

Η διαρπαγή της δημόσιας περιουσίας στους αμέσους στόχους τους και αν δεν τους βγει, αντικατάσταση ηγεσίας ΤΑΙΠΕΔ με τροϊκανούς τον Ιούνιο.

Η αξιοπιστία της πολιτικής τάξης είναι στο μηδέν. Η δηλητηριώδης συνταγή της συνεχούς και κλιμακούμενης λιτότητας που επέλεξε, οι κατά συρροήν αποτυχίες της και η αδυναμία πρότασης εναλλακτικών λύσεων, λόγω δογματικής εμμονής στον μονόδρομο, την κατέστησαν καθολικά αφερέγγυα.

Στην αναζήτηση διεξόδου, αυτό είναι ίσως το πιο αδύνατο σημείο. Διπλός κίνδυνος για τη δημοκρατία. Οι απελπισμένοι στρέφονται, ή προς αντισυστημικούς νεοφανείς χώρους με γενικευμένο καταγγελτικό λόγο (ακροδεξιά σχήματα), ή οι νουνεχέστεροι προς τεχνοκρατικές εκδοχές (οι πολιτικοί απέτυχαν να δοκιμάσουμε τους τεχνοκράτες…).

Έτσι, η εσχάτη πλάνη γίνεται χείρων της πρώτης. Η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθεί κανείς σε μη πολιτικούς, ή σε κάποιους που παριστάνουν τον πολιτικό. Η επιλογή μεταξύ περισσοτέρων λύσεων είναι πολιτική πράξη. Δεν είναι τεχνοκρατική. Το πρόβλημα δεν είναι η υποκατάσταση των πολιτικών από τεχνοκράτες, αλλά η επιλογή των εντίμων και ικανών. Διότι «πονηρά φύσις μεγάλης εξουσίας επιλαβομένη (=αν λάβει) δημοσίας απεργάζεται (=προξενεί) συμφοράς» (Αισχίνης).

Με κατάθλιψη, βουβή οργή και φόβο αντιμετωπίζει η κοινωνία τα σημεία των καιρών. Η περιρρέουσα απόγνωση αρχικά οδηγεί σε απραξία και σε παραίτηση. Είναι η φάση που διανύουμε. Αλλά στον «επόμενο τόνο» μετατρέπεται σε «ισχυρόν και άμαχον όπλον» (Μέγας Φώτιος).

Οι σκλάβοι θα ξυπνήσουν και θα διεκδικήσουν δυναμικά τα καταπατημένα δικαιώματά τους από τις διάφορες παρασιτικές ελίτ. Αυτό αργά γρήγορα θα συμβεί.

Η κοινωνία είναι ευλόγως δύσπιστη απέναντι σε ζυμώσεις και πρωτοβουλίες που ξεπροβάλλουν δειλά δειλά. Απογοητευμένη από το αυτοακυρωμένο αντιμνημονιακό κίνημα των πλατειών εξακολουθεί εν τούτοις να προσδοκά ότι θα αναφανούν κάποιοι (κάποιος «εκ των οστέων ημών έκδικος») απ’ τα κόκκαλα βγαλμένοι των Ελλήνων τα ιερά, να πάρουν την ευθύνη να βγάλουν τη χώρα και τους φτωχοποιημένους δουλοπάροικους της από την Κόλαση.

Το (διε)φθαρμένο σύστημα σίγουρα θα κάνει το αδύνατο δυνατό να κρατηθεί στην εξουσία. Αλλά δεν θα το μπορέσει. Το ζήτημα είναι το «κυοφορούμενο» να είναι υγιές και ελπιδοφόρο.

Ασήκωτη η ευθύνη των διαδοχικών ταγών για την κακοδιαχείριση που επέδειξαν και μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι. Αλλά είναι πάντοτε βαριά και η ευθύνη των πολιτών.

Ο πολίτης οφείλει να συνειδητοποιήσει τον λόγο του Περικλή στους Αθηναίους: αν κανείς ευδοκιμεί ατομικά, εφόσον η πατρίδα καταστρέφεται, θα χαθεί και αυτός μαζί της, ενώ αν κακοτυχεί σε πατρίδα ευτυχισμένη έχει πάμπολλες ελπίδες να σωθεί. «Διαφθειρομένης της πατρίδος, ουδέν ήσσον ξυναπόλλυται, κακοτυχών δε εν ευτυχούση, πολλώ μάλλον διασώζεται» (Θουκυδίδης ΙΙ,60).

Ο Μακρυγιάννης το επανέλαβε οικειότερα: «ότι αν είμαι  στραβός και η πατρίδα μου είναι καλά, με θρέφει, αν είναι η πατρίδα μου  αχαμνά δέκα μάτια ν’ άχω, στραβός θα να είμαι».

Γι’ αυτό να φυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την «όμορφη και παράξενη πατρίδα» που «ωσάν κι’ αυτή που μούλαχε δεν είδα» (Ελύτης). Και τον πλούτον της, που τον δανεισθήκαμε απ’ τα παιδιά μας.

 

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

[ Πίσω ]
papathemelis.gr papathemelis.gr - «Όμορφη και παράξενη πατρίδα»...
     
PHP  
PHP  
Αρχική
PHP  
Βιογραφικό
Στα Μ.Μ.Ε.
Ομιλίες
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Επικοινωνία
Πολιτική Ενημέρωση
ΒΙΒΛΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
PHP  
Σύνδρομο DOWN
PHP  
OI NEOI
PHP  
* Φρουτοπία *
PHP  
Πολιτ. Γραμματεία

 

 
Πoλιτικό Σχόλιο
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  

Απορρίπτουμε τη λεγόμενη σύνθετη ονομασία την οποία προωθεί η κυβέρνηση και όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της Βουλής. Σύνθετη με συνθετικό της το Μακεδονία δεν υπάρχει, δεν θα σταθεί. Στην πράξη όλοι θα χρησιμοποιούν το σκέτο Μακεδονία.

Διαβάστε περισσότερα...
H γνώμη σας μετράει

Συμφωνείτε να λυθεί το Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία;

Getting poll results. Please wait...


Προσκλήσεις
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  

Κάνε klick για να δεις το

"ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ"

 
 
Αθήνα: ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ 2, ΣΥΝΤΑΓΜΑ Τ.Κ. 105 57 Τηλ. 210 3314314 Φαξ: 210 3217771
Θεσσαλονίκη: ΕΡΜΟΥ 55, Τ.Κ. 546 23 Τηλ. 2310 268333 Φαξ: 2310 262830
E-Mail : ,