Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/papathemelis/public_html/includes/Core/loader.php on line 39

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/papathemelis/public_html/includes/version.php on line 37
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
Να ψάξει ο κόσμος τους "κατ΄ αλήθειαν" πολιτικούς
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
ΦτωχόΑριστο 
PHP  
PHP  

Του Στέλιου Παπαθεμελή *

Να ψάξει ο κόσμος τους «κατ’ αλήθειαν» πολιτικούς

  

 

Αυτή την ώρα ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, κλυδωνίζεται εκ θεμελίων. Η όξυνση των παθογενειών του υπερέβη τις αντοχές του. Κομματοκρατία, πελατειακές σχέσεις, κακοδιοίκηση, αναξιοκρατία, διαφθορά, το έχουν τραυματίσει ανήκεστα.

Τα κόμματα κατάντησαν θυγατρικές της οικονομικής ολιγαρχίας, η οποία και τα χρηματοδοτεί. Το πολιτικό προσωπικό, στιγματισμένο από κατηγορίες για ανικανότητα και φαυλότητα, τέμνεται οριζοντίως και καθέτως από τις αποκαλούμενες δυνάμεις της αγοράς (Διαπλοκή).

Εκφυλιστικό ιδιώνυμο φαινόμενο, το περιβόητο καρτέλ των κομμάτων της Βουλής. Νέμεται αποκλειστικά τις κρατικές επιδοτήσεις. Νομοθετήθηκαν επί Σημίτη, με το αιτιολογικό ότι αυτό θα εξασφάλιζε την απεξάρτησή τους από τους επ’ ανταλλάγμασι ιδιωτικούς χρηματοδότες, εξοστρακίζοντας την διαπλοκή. Φρούδες ελπίδες ή συνειδητή παραπλάνηση. Αφού τελικά και το δημόσιο χρήμα ενθυλακώνουν και το ιδιωτικό καρπώνονται. Από το κράτος μάλιστα προεισπράττουν και τις μελλοντικές επιδοτήσεις με τη μέθοδο τραπεζικών δανείων. Δανεικά και αγύριστα, καθώς ορισμένα κόμματα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαλύσεως, άρα δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πιο ανήθικη, λεηλατούμενη από το καρτέλ προνομία, είναι ο τηλεοπτικός χρόνος. Πάντοτε, αλλά κατ’ εξοχήν στην προεκλογική περίοδο. Τον σφετερίζονται ολοκληρωτικά.

Πρόκειται για απαθλιωμένο σύστημα αναπαραγωγής του αμαρτωλού κομματικού κατεστημένου.

Φυσικά τα ελληνικά πολιτικά κόμματα αγνοούν πλήρως την εσωκομματική δημοκρατία. Αρχηγικά και κληρονομικά και όταν απαλλάσσονται από τους κληρονόμους, διατηρούν απείραχτο τον αρχηγισμό.

Η κρίση αξιοπιστίας τους, καθιστά επιβεβλημένη την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Προβάλλεται η ένσταση αδυναμίας κυβερνητικής ομοιογένειας και συνοχής. Όλα είναι ζήτημα προσαρμογής. Η παρούσα τρικομματική κυβέρνηση από ανομοιογενή κόμματα, παρά την δεινότητα των καιρών, διατηρεί αρραγή τη συνοχή της. 

Η κομματοκρατία γέννησε το πελατειακό κράτος και το ανήγαγε σε θερμοκήπιο διαφθοράς. Η κρίση ξεγύμνωσε την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του πολιτικού προσωπικού, με κατάληξη την βαθιά απονομιμοποίησή του.

Στη συνείδηση πάρα πολλών Ελλήνων, η πολιτική τάξη εκφράζει το απόλυτο τίποτε. Η τραγωδία είναι ότι με το χάλι στο οποίο βρίσκεται σήμερα αυτή, δεν μπορεί να εμπνεύσει την παραμικρή ελπίδα στους πολίτες. Αυτή είναι μία συγκλονιστική διαφορά επί τα χείρω με προηγούμενες κρίσεις, στις οποίες την ελπίδα εξόδου και ανάκαμψης εξέφραζαν οι πολιτικοί.

Όπως όμως δεν μπορεί κανείς να φαντασθεί κράτος χωρίς πολιτική, δεν μπορεί επίσης και να το φαντασθεί χωρίς πολιτικούς. Ζητούμενο να είναι αυτοί,στην αριστοτελική έκφραση «κατ’ αλήθειαν πολιτικοί». Δηλαδή αληθινοί. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την ωριμότητα του λαού,την ευθυκρισία και την πίστη του στο κοινό συμφέρον.

Στους Αθηναίους που παραπονέθηκαν στον Σόλωνα μετά την επιστροφή του στο Άστυ από το οποίο έφυγε αφού τoυς παρέδωσε τους νόμους του όταν κακοδιοικήθηκαν από τους Πεισιστρατίδες, ο μεγάλος νομοθέτης τους απεστόμωσε παρατηρώντας τους «ύμείς τούτους ηυξήσατε». Εσείς τους κάνατε μεγάλους και τρανούς!

Η πολιτική είναι άθλημα και επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής πόλεως, η οποία συγκροτήθηκε «του ζην ένεκεν» και «του ευ ζην» (Αριστοτέλης,Πολιτικά,1252Β). Είναι η «κυριωτάτη και μάλιστα αρχιτεκτονική» της κοινωνίας όταν είναι όντως ανθρωποκεντρική «ει μή το άριστον των εν τω κόσμω άνθρωπος εστίν» (Ηθικά Νικομάχεια 1141α20-22).

Οι σκηνές απείρου κάλλους που παρακολουθεί εσχάτως ο κόσμος να διαδραματίζονται στο Κοινοβούλιο, ιλαροτραγικές και απίστευτες δείχνουν μια πολιτική τάξη κατώτερη των περιστάσεων. Προκαλεί την νοημοσύνη και γεννά την χλεύη των πολιτών.

Έπί της ουσίας η Βουλή έχει απαλλοτριώσει το δικαίωμα του νομοθετείν αφού τα νομοσχέδια συντάσσονται και πάντως προεγκρίνονται από την τρόικα. Οι διεξαγόμενες συζητήσεις αφορούν τριτεύουσες, γραμματολογικές παρατηρήσεις, ή κενόδοξη καταγγελτική ρητορική τακτικιστικού χαρακτήρα. Το Σύνταγμα καταρρακώνεται. Η κατ΄ άρθρον  συζήτηση είναι γελοιογραφία, αφού κάθε άρθρο συγκροτείται από εκατοντάδες σελίδες.

Δεν περιμένουμε φιλελληνισμό και δικαιοσύνη από τροϊκανούς, αν και ομολογούν ότι «δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη»(Τόμσεν). Και πότε άραγε εκτιμήθηκαν σωστά; Κάπου  όμως συμπίπτουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους με τα ελληνικά(καταπολέμηση φοροδιαφυγής-γραφειοκρατίας) και μπορούν να γίνουν στοχευμένες αποτελεσματικές κινήσεις.

Οι κυβερνώντες πέφτουν συνεχώς έξω. Για κάθε αποτυχία τους στέλνουν το λογαριασμό στο λαό («ρήτρα απόκλισης»).

Οι φτωχοί στραγγίσθηκαν μέχρι τελευταίας ρανίδας. Στέγνωσαν. Η τρόικα θέλει να εισπράξει. Ώρα να πάει επιτέλους στους έχοντες. Ιδού το κίνητρο ενός δίκαιου φορολογικού νόμου.

Στους χαλεπούς καιρούς ας ξυπνήσει μέσα μας η ανθρωπιά και η τιμιότητα «Μη γενώμεθα κενόδοξοι, αλλήλους προκαλούμενοι(…) εί δε αλλήλους δάκνετε (= δαγκώνετε) και κατεσθίετε, βλέπετε μη υπ΄ αλλήλων αναλωθήτε (= αλληλοφαγωθείτε)» (Παύλος, Γαλ.Ε’, 26,15).


*Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης

[ Πίσω ]
papathemelis.gr papathemelis.gr - Να ψάξει ο κόσμος τους "κατ΄ αλήθειαν" πολιτικούς
     
PHP  
PHP  
Αρχική
PHP  
Βιογραφικό
Στα Μ.Μ.Ε.
Ομιλίες
Εκδηλώσεις
Φωτογραφίες
Επικοινωνία
Πολιτική Ενημέρωση
ΒΙΒΛΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
PHP  
Σύνδρομο DOWN
PHP  
OI NEOI
PHP  
* Φρουτοπία *
PHP  
Πολιτ. Γραμματεία

 

 
Πoλιτικό Σχόλιο
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  

Απορρίπτουμε τη λεγόμενη σύνθετη ονομασία την οποία προωθεί η κυβέρνηση και όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της Βουλής. Σύνθετη με συνθετικό της το Μακεδονία δεν υπάρχει, δεν θα σταθεί. Στην πράξη όλοι θα χρησιμοποιούν το σκέτο Μακεδονία.

Διαβάστε περισσότερα...
H γνώμη σας μετράει

Συμφωνείτε να λυθεί το Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία;

Getting poll results. Please wait...


Προσκλήσεις
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  
PHP  

Κάνε klick για να δεις το

"ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ"

 
 
Αθήνα: ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ 2, ΣΥΝΤΑΓΜΑ Τ.Κ. 105 57 Τηλ. 210 3314314 Φαξ: 210 3217771
Θεσσαλονίκη: ΕΡΜΟΥ 55, Τ.Κ. 546 23 Τηλ. 2310 268333 Φαξ: 2310 262830
E-Mail : ,